Als webshophouder is je opslag een belangrijk aspect van je onderneming. Het is daarom belangrijk om extra tijd te besteden aan het efficiënt inrichten van je opslag, zodat je kosten kunt besparen en je bedrijf soepeler kunt laten lopen. In deze blogpost geven we je drie tips om de opslagruimte in je webshop beter te benutten, zodat je meer producten kunt opslaan zonder extra kosten te maken. Met slimme oplossingen en creatief denken, kun je je opslagcapaciteit optimaliseren en je bedrijf verder laten groeien.

Tip 1: Gebruik een effectief voorraadbeheersysteem

Een goed georganiseerde voorraad is essentieel om ruimte te besparen in je opslag. Gebruik daarom een effectief voorraadbeheersysteem dat je helpt om je producten op een georganiseerde en overzichtelijke manier op te slaan. Maak gebruik van barcode- of RFID-technologie om de voorraad bij te houden en optimaliseer de opslag met behulp van First-In, First-Out (FIFO) of Last-In, First-Out (LIFO) methoden, afhankelijk van je producten. Door je voorraad op orde te houden, kun je beter inschatten hoeveel ruimte je hebt en waar je eventueel kunt besparen.

Tip 2: Gebruik dozen op maat voor efficiënte opslag

Een van de meest effectieve manieren om ruimte te besparen in je opslag is door gebruik te maken van dozen op maat. Standaard dozen kunnen veel loze ruimte creëren, waardoor je opslagruimte verspilt. Door te kiezen voor dozen die perfect passen bij de afmetingen van je producten, kun je de beschikbare ruimte beter benutten en ruimte verspilling verminderen. Bovendien zorgen dozen op maat voor een betere bescherming van je producten tijdens het transport, waardoor je minder kans hebt op beschadigde of geretourneerde items. Investeer daarom ook in postdozen op maat. 

Tip 3: Optimaliseer de indeling van je opslagruimte

De indeling van je opslagruimte speelt een grote rol in het efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Besteed aandacht aan de indeling en zorg ervoor dat je de ruimte optimaal benut. 

Gebruik verticale opslag

Installeer hoge stellingen om de hoogte van je opslagruimte te benutten. Zorg er wel voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, zoals het gebruik van stabiele stellingen en de juiste apparatuur voor het verplaatsen van producten op hoogte.

Creëer duidelijke looppaden

Zorg ervoor dat je opslagruimte overzichtelijk en toegankelijk blijft door duidelijke looppaden te creëren. Dit maakt het gemakkelijker om snel producten te vinden en te verplaatsen.

Cluster gerelateerde producten

Door producten die vaak samen worden verkocht of die gerelateerd zijn aan elkaar in dezelfde zone op te slaan, kun je het pick- en verzendproces stroomlijnen en de efficiëntie verhogen. Dit scheelt je een hoop tijd bij het verzendklaar maken. 

Optimaliseer de indeling voor snellopers: 

Plaats populaire en veel verkochte producten dichter bij de verzenddozen en verpakkingsmateriaal, zodat je minder tijd nodig hebt om deze producten te verzamelen en te verpakken.