De gasprijs wordt steeds hoger en veel mensen wordt dan ook verteld minder gebruik te maken van gas in huis. Veel mensen zoeken naar een goedkopere, maar ook duurzame manier van stoken. Stoken met een pelletkachel is een van die manieren. Ben jij benieuwd wat de voordelen hiervan zijn en waarom een pelletkachel duurzaam is? Dat vertellen we je in dit artikel. 

Stoken op pellets: wat is dat eigenlijk?

Houtpellets zijn ook wel houtkorrels die je in een pelletkachel kunt stoken wat een bepaalde ruimte verwarmt. Door dit te doen verwarm je je huis, maar kun je naast warm CV-water ook warm tapwater produceren. De houtpellets zijn klein van formaat, zodat deze gemakkelijk op te pakken zijn door de schroef in de kachel en vervoert kunnen worden naar de brandkamer van de pelletkachel. De houtpellets worden gemaakt van houtafval afkomstig van verschillende bomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eikenhout of dennenhout. Iedere pellet soort heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Hout werkt vaak heel goed, omdat het snel zal branden. Maar het kan daarentegen minder rendement geven. Ga je voor donker hout? Dan kun je meer rendement verwachten, maar zal het minder snel branden.

Duurzamer stoken

Als je een kachel koopt om duurzaam te stoken, bedenk dan eerst waar je de kachel voor wilt gebruiken. Gebruik je de kachel voor hoofdverwarming, of gebruik je kachel als sfeerverwarming. Dit maakt namelijk een groot verschil. Als je de pelletkachel vergelijkt met een houtkachel of een open haard is het een zeer duurzame optie. Door gebruik te maken van houtpellets draag jij je steentje bij aan het milieu. De reden hierachter is dat dankzij het FSC-keurmerk er nieuwe bomen moeten worden geplant voor iedere keer dat er een wordt gekapt. De CO2 die bij het verbranden van hout vrijkomt wordt weer opgenomen door het groeiende bos. Ook wordt hierbij gegarandeerd dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.

Alle voordelen op een rijtje

Naast dat houtpellets stoken veel duurzamer is, zitten er ook nog andere voordelen aan. Een pelletkachel zal de pellets elektrisch verbranden. En op deze manier zullen de pellets gelijk veel warmte afgeven. Bij een normale kachel moet je vaak lang wachten voor het vuur zal aanslaan. Daarnaast hebben houtpellets een hele goede verbranding. Deze is zo goed, dat nagenoeg de hele pellet wordt verbrand. Niet meer dan 1% van de pallet zal overblijven als asafval. En dat is natuurlijk een stuk minder dan bij een normale kachel. Ben jij helemaal overtuigd en wil jij houtpellets bestellen? Dit kan tegenwoordig online en bij verschillende handelsondernemingen.