Veren komen in allerlei soorten, vormen en maten. Dat is niet voor niks – elke soort veer heeft weer zijn eigen unieke toepassing en de ene veer is de ander niet. Daarom is het ook zo belangrijk dat je voor jouw project de juiste veer hebt. Soms zijn deze veren gewoon te koop, en soms is het noodzakelijk dat je een veer speciaal laat maken voor het project waar je mee bezig gaat. Wat voor soort veren zijn er allemaal en wat is de functie van de veer en zijn toepassing? Alles over alle verschillende soorten veren lees je hier.

Waar zijn veren voor bedoeld?

Over het algemeen hebben veren één dezelfde functie, en dat is het geven van tegenkracht. Dat kan voor allerlei dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een matras met veren die ervoor zorgen dat het matras lekker met je mee beweegt, een trampoline, een klok, een voorwerp dat schokdemping geeft of een ander bewegend systeem. Afhankelijk van je project heb je dus een passende veer nodig. Je kan je voorstellen dat je voor een trampoline hele andere veren nodig hebt dan voor een klok of een balpen.

Soorten veren

Veren zijn over het algemeen te verdelen in de volgende categorieën: trekveren, buigveren, drukveren, draadveren, beschermveren, bladveren en torsieveren. Drukveren zijn hierbij de meest voorkomende en meest gebruikte veersoort, voornamelijk gebruikt in voorwerpen als balpennen en schokdempers. Drukveren worden ook wel eens genoemd bij een andere naam, namelijk spiraalveren. Je kunt online drukveren kopen in diverse maten – welke je ook maar nodig hebt. Kun je niet de maat vinden die je nodig hebt voor jouw project? Maak je geen zorgen. Drukveren zijn ook op maat te laten maken. Vaak duurt dit niet lang en dan heb je alsnog binnen korte tijd de perfecte veer voor jouw project. Zorg ook dat je écht de goede veer hebt, omdat je anders wellicht niet het juiste effect krijgt wat je nodig hebt.

Trekveren zit hem eigenlijk al in de naam. Het is een veer die een je ergens aan vast haakt en die trekt als het ware dat voorwerp naar zich toe. Een voorbeeld hiervan is een trampoline. Die trekt nadat er iemand op het trampolinedoek springt weer terug naar originele positie, wat ervoor zorgt dat je erop kunt springen. Ook trekveren kopen kan online in allerlei diverse soorten en maten.

Op zoek naar de juiste veer

Heb je een andere soort veer nodig? Kijk eens online naar alle mogelijkheden. Veren zijn online helemaal niet duur en te koop in enorm veel afmetingen. Zorg dat je precies weet welke veer je nodig hebt en hoe veel drukkracht er uitgeoefend moet worden. Weet je het niet precies? Vraag het online na aan een specialist, hij of zij kan je waarschijnlijk prima uitleggen welke veer je precies nodig hebt voor het project dat je uit wil voeren!