Veel huishoudens installeren zonnepanelen om de energiekosten te besparen. Houd er echter rekening mee dat je alleen een hoog rendement uit een zonnepaneel kunt halen als je het op de juiste plaats installeert. Daarom is het kiezen van de juiste hellingshoek voor zonnepanelen cruciaal. De hellingshoek speelt een essentiële rol bij het produceren van meer energie voor je huis. De hellingshoek van het zonnepaneel wordt gemeten vanaf de horizontale lijn. Het wordt de belangrijkste factor die het rendement van zonnepanelen beïnvloedt. Om de hellingshoek van je dak te bepalen, kun je de specialisten vragen om een dakscan uit te voeren. Hierdoor kunnen ze ook de opbrengst van zonnepanelen berekenen.

De ideale hellingshoek

Via dakscanzonnepanelen kan de huiseigenaar achterhalen of zijn dak optimale energie kan produceren bij het plaatsen van zonnepanelen. De hellingshoek is niet de enige factor die het rendement van zonnepanelen beïnvloedt. De energie-efficiëntie wordt namelijk ook beïnvloed door de oriëntatie van je dak. Zuidwest-oriëntatie kan meer energie opleveren. Het is goed mogelijk dat je de hellingshoek en de oriëntatie van je dak niet kunt wijzigen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken aangezien je het rendement van zonnepanelen kunt optimaliseren door meer panelen te plaatsen. Zonnepanelen kunnen optimaal werken wanneer het ze een hellend dak zijn geïnstalleerd. De ideale hellingshoek ligt dan tussen de 15 en 60 graden.

Zonnepanelen op een plat dak installeren

Sommige mensen twijfelen over het installeren van zonnepanelen omdat ze een plat dak hebben. Houd er echter rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak mogelijk is. Je kunt de oriëntatie van de zonnepanelen goed bepalen. De specialisten monteren het zonnepaneel op het oppervlak van je dak. Ze zorgen ervoor dat je panelen optimaal op de zon gericht zijn. De gemiddelde hellingshoek voor een plat dak is 13 graden. Vanwege de windbelasting kunt je de panelen niet op hogere hellingshoeken monteren.

Zonnepaneel installeren op een schuin dak

Een woning met schuin dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De specialisten zullen de juiste hoek meten om de panelen te installeren. Ze zullen ook rekening houden met verschillende aspecten, zoals de dakkapellen, leidingen en de afstand tot de rand van het dak. Wanneer je de zonnepanelen installeert, moet je ervoor zorgen dat er ruimte is tussen de panelen en de dakpannen. Deze ruimte kan voorkomen dat de panelen te warm worden. Ongeacht het type dak dat je hebt, je kunt er zonnepanelen op plaatsen. Je hoeft alleen maar de specialisten te raadplegen om de beste installatie te vinden.